Индийската полиция арестува най-малко десет младежи след протест, който избухна в спорната хималайска област Кашмир заради доживотната присъда на известен местен лидер, който се бори за независимостта на региона, предаде АП, като се позова на властите.
56-годишният Мохамед Ясин Малик бе осъден на доживотен затвор вчера. След това избухнаха сблъсъци между десетки младежи и правителствените сили.
Малик е лидер на забранената организация Фронт за освобождение на Джаму и Кашмир. Това беше една от първите въоръжени бунтовнически групировки в контролираната от Индия част от Кашмир, но впоследствие премина към борба с мирни средства.
Малик беше арестуван през 2019 г., а миналата седмица бе признат за виновен по обвинения в извършването на терористични дейности, незаконно набиране на средства, принадлежност към терористична организация, престъпен заговор и подбудителство. 
Младежите били арестувани, защото скандирали антииндийски лозунги и хвърляли камъни пред дома на Ясин Малик, съобщи полицията. Тя добави, че е установила самоличността на други нарушители, които предстои да бъдат задържани.
Населеният преобладаващо с мюсюлмани Кашмир е разделен между Индия и Пакистан, откакто високопланинската област придоби независимост от Британската империя през 1947 г. Двете страни претендират за целия регион и са водили две войни за контрол върху него, отбелязва АП.
Бунтовниците в контролираната от Индия част от Кашмир водят въоръжена борба от 1989 г. Повечето мюсюлмани в областта подкрепят целта на въстаниците за присъединяване към Пакистан или придобиване на независимост, отбелязва още АП. 
Индия настоява, че военните групи в Кашмир извършват терористична дейност, финансирана от Пакистан, а Исламабад отхвърля обвиненията. В хода на конфликта са загинали десетки хиляди цивилни, бунтовници и военни от правителствените сили.