"Университетите винаги са били центрове на знания и иновации, а не са само светилища на мъдростта. Висшите училища трябва да надграждат знанията и да ги използват в практиката, а при зеления и дигитален преход висшето образование има ключова роля". Това каза европейският комисар за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел днес в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).
Учебното заведение беше домакин на най-значимото събитие в историята на европейската университетска мрежа ENGAGE.EU до момента - разширяването на консорциума с още два икономически университета.
Към досегашните партньори в мрежата на европейските икономически университети - University of Mannheim (Манхайм, Германия), УНСС (София, България), LUISS University (Рим, Италия), NHH Norwegian School of Economics (Берген, Норвегия), Tilburg University (Тилбург, Нидерландия), Université Toulouse 1 Capitole (Тулуза, Франция), WU Vienna University of Economics and Business (Виена, Австрия), се присъединяват Universitat Ramon Llull (Барселона, Испания) и Hanken School of Economics (Хелзинки, Финландия).
Гости на събитието бяха еврокомисарят Мария Габриел и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, които заедно с деветимата ректори на университетите-партньори участваха в официалната церемония по подписването на договора за разширяване на ENGAGE.EU. На събитието Мария Габриел изнесе и лекция за ролята на университетите в зеления и цифров преход. Участниците бяха приветствани от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и от проф. Томас Пул, ректор на координиращия университет University of Mannheim.
Инициативата "Европейски университети" e най-важната и най-мащабната инициатива на Европейската комисия за трансформиране на висшето образование, науката и иновациите в Европа. Нейната цел е създаването на тясно сътрудничество между висши училища в Европа.
Университетите трябва да посрещнат екологичните предизвикателства, но и да подготвят студентите в екологичната грамотност, отбеляза Мария Габриел. Тя благодари на университетите от европейската мрежа ENGAGE.EU, която сега посреща още два университета. "Вие показвате, че правите алианс на висшето образование с обща мисия, визия и цели. Трябва да останете отворени и за нови университети партньори, като може да разчитате на подкрепата на Европейската комисия", подчерта евкомисарят Мария Габриел.
Тя съобщи, че Европейската стратегия за университетите предвижда ключови практики между държавите членки на ЕС. Очаква се и повишаване на студентската мобилност, както и разработване на различни програми - бакалавърски и магистърски.
Министър Николай Денков каза, че за него е чест и удоволствие да присъства на това събитие. "Като министър разбирам, че трябва да подкрепим университетите, които са членове на европейски асоциации. Трябва да реализираме и най-добрите практики, които се осъществяват в други страни", отбеляза акад. Денков. 
Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров заяви, че за него е чест, че на днешната церемония за разширяването на европейския алианс ENGAGE.EU присъства еврокомисарят Мария Габриел.
Заедно с още шест водещи европейски университета в областта на икономиката и социалните науки, УНСС е създател на ENGAGE.EU - една от избраните университетски мрежи, за да предоставя на европейските граждани набор от компетенции, необходими за справяне с основните социални предизвикателства, пред които е изправена Европа: цифровизация и изкуствен интелект, изменение на климата и устойчиво развитие, застаряване на населението, миграция и други.