Испанката Паула Бадоса показа известни колебания, но успя да се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис при жените.
Поставената под номер 3 в схемата Бадоса се наложи със 7:5, 3:6, 6:2 над словенката Кая Юван в мач, който продължи 2 часа и 19 минути.
24-годишната Бадоса започна много уверено срещата и поведе с 5:2 с два пробива. Тогава обаче Юван отпусна ръката, което обърка испанката и за няколко минути резултатът бе изравнен на 5:5.
Последва обаче нов пробив в полза на Бадоса, която от третия път успя да затвори първия сет на свой сервис.
Възходът в играта на Юван продължи във втория сет. 21-годишната словенка, която е номер 68 в света, не даде нито една точка за пробив на съперничката си в целия втори сет, а самата тя реализира брейк за 4:2, който и бе достатъчен за изравняване.
В началото на третия сет Юван реализира пробив за 1:0 и имаше възможност да поведе с 2:0, но вместо това допусна Бадоса да изравни. Това срина психически Юван и до края на мача словенката взе само един гейм срещу цели пет за испанката.
В третия кръг на турнира Паула Бадоса ще играе с Вероника Кудерметова. Рускинята нямаше затруднения срещу сръбкинята Александра Крунич и я победи с 6:3, 6:3 за 70 минути игра.
Голямата изненада на деня обаче поднесе представителката на домакините Леолия Жанжан. 26-годишната французойка, която заема 227-мо място в световната ранглиста, разгроми с 6:2, 6:2 осмата в схемата и бивша водачка в класацията на УТА Каролина Плишкова.
Жанжан, която играе почти изцяло на турнири на ITF и пет години бе извън корта, докато учи в САЩ, спечели девет поредни гейма срещу Плишкова в края на първия и началото на втория сет, което и подсигури крайния успех.
Победата на французойката е толкова изненадваща, че според статистическия гигант Опта от 1988 година насам никога тенисистка с толкова нисък ранкинг като този на Жанжан не е печелила срещу опонентка от топ 10. Последният такъв случай е на 16-годишната тогава Кончита Мартинес срещу Лори Макнийл.
В третия кръг на "Ролан Гарос" Леолия Жанжан ще играе с румънката Ирина-Камелия Бегу, която отстрани номер 30 в схемата Екатерина Александрова от Русия след 6:7(3), 6:3, 6:4.
Американката Джесика Пегула, номер 11 в схемата, също продължава към следващия етап след успех с 6:1, 5:7, 6:4 над украинката Анхелина Калинина.