Философско есе върху фрагменти от възгледите на Декарт и Монтен беше основната задача на избираемата матура по философия като общообразователен предмет, която се проведе днес. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
Изборът беше между "Онези, които вървят много бавно, но винаги следват правия път, могат да направят много повече от други, които тичат, но се отдалечават от него" на Декарт и "И ако можем да бъдем учени с учеността на другите, то мъдри можем да бъдем само със собствената си мъдрост" на Монтен. От зрелостниците се очакваше също да анализират казус и да отговарят на въпроси за емпатията, за Едиповия комплекс и добродетелта. 
Матурата по философия бе един от трите изпита по общообразователни предмети, които се проведоха тази сутрин. Другите два бяха по математика и по история и цивилизации. Общо 448 зрелостници се явиха на тях.
Тестът по история и цивилизации съдържаше въпроси, свързани с правата на гражданите на ЕС, битката при Одрин, Чипровското въстание и други. Първата част включваше 15 задачи с избираем отговор, а втората - 10 задачи за създаване на свързан текст.
Най-много младежи избраха допълнителен изпит по математика - 244. Тестът включваше 23 задачи - 20 с избираем отговор и три със свободен отговор с аргументация и обосновка на решенията.
Днес в 14:00 часа започнаха допълнителните държавни зрелостни изпити по профилиращите предмети - български език и литература, философия, история и цивилизации, математика. Матурите по желание ще продължат до 3 юни.
Зрелостниците имаха избор между 27 предмета по профилирана подготовка и 24 по общообразователна.