Режисьорът доц. Възкресия Вихърова бе удостоена със званието „Почетен професор на Нов български университет“. Дипломът й бе връчен от ректора на НБУ проф. Пламен Дойнов пред академичната общност и ръководството на университета, съобщават от екипа на висшето учебно заведение.
„Едно такова прекрасно място като НБУ се нуждае от своите проектанти и от своите строители. Само че, това място не се гради наведнъж, внезапно, от горе надолу, а както е характерно за НБУ, особено според замисъла на неговия основател проф. Богдан Богданов, това е пространство, което се гради от различни малки кутийки. Можем да го сравним с пчелин, но при всички положения това е пространство, което се строи късче по късче, в случая - департамент по департамент. И Възкресия Вихърова е колкото създател на департамент „Театър“ и на Университетски театър на НБУ, толкова и един от големите новатори, които промениха завинаги българския театър“, каза на церемонията проф. Дойнов.
„Трябва да запазим радикалното си мислене и радикалния си светоглед и да намерим проявите на възможното. За да можем да прокарваме тези радикални идеи“, коментира и доц. Вихърова. На събитието присъства и един от първите й възпитаници в университета - продуцентът, журналист и телевизионен водещ Георги Тошев.
Възкресия Вихърова Анастасова е родена в Каварна на 28 юни 1957 г. Завършва режисура и актьорско майсторство в класа на проф. Надежда Сейкова във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1983), а по-късно специализира при проф. Кафиц във Валфдорф Педагоги, Виена. Работи в ДТ – Димитровград, ДТ – Видин, Драматичен театър – Хасково в Хасково, Нов драматичен театър „Сълза и смях“. 
От 1991 г. е режисьор на свободна практика. През същата година основава театралния департамент на Нов български университет. Възкресия Вихърова е автор и директор на бакалавърска програма по актьорско майсторство и режисура, главен асистент, а от 2002 г. – доцент. Поставя спектакли на български и европейски сцени.
Доц. Вихърова е основател и ръководител на Театър на голия охлюв, университетски театър на НБУ. Със свои спектакли и с участието на студенти е участвала във форуми във Варна, Пловдив, Лвов, Скопие, Амстердам, Мюнхен, Единбург и др.