Да отпадне тайната на осиновяването настояват от Националната мрежа на децата. Програмният директор Дани Колева каза в предаването „Хоризонт до обед", че това е препоръка към България от Съвета по правата на човека към ООН:
"Има ясна разпоредба и препоръка, че тайната на осиновяването трябва да отпадне. На практика роднинските връзки на детето се скриват, а това нарушава техните права, които конвенцията на ООН по правата на децата гарантира. Според нас тази тайна пречи на децата те да имат ясна самоличност, гражданство. Има опасност при деца, които могат да са братя и сестри да се окаже, че имат връзка, защото не знаят своята истинска семейна история".
Дани Колева смята, че отпадането на тайната на осиновяването ще помогне и на родителите, осиновили дете, тъй като много от тях не могат да изберат момента, в който да споделят това с детето, а други не са подготвени за последствията. Често се стига и до „разсиновяване" и връщане на детето обратно в дома, от който е взето.
"Самите осиновители са съгласни детето да знае своя биологичен произход, да има информация какво и как се е случило, право на информация до съответните документи", заявява Дани Колева.
От Националната мрежа на децата настояват и за промени в Наказателния кодекс. Сред предложенията им е включването на медиацията като възможност при децата, които имат някакви противообществени прояви, да бъдат отклонени от правосъдие.