8000 евро делят 21-годишния студент от Русенския университет Васил Иванов от Ново село от мечтата му да се надигне от инвалидната количка. Младежът е с диагноза детска церебрална парализа, а надежда за подобряване на физическото му състояние дава болница в Турция.
Васко е завършил интериорен дизайн в Професионалната гимназия по строителство в Русе. Той обича да учи, въпреки уврежданията си, и кандидатства в Русенския университет. И двете учебни заведения са пригодени за хора с увреждания, което е улеснение за Васко и майка му Ивелина, която е неотлъчно до него.
За самия учебен процес Васко има нужда от нея - тя е с него в часовете, записва лекциите, учат заедно и му помага да се подготвя за изпити. Помагат му и състудентите му, с които се разбира прекрасно. Но Васко мечтае и за друго - да се изправи на крака.
Преди три години майка му разбира, че за детето й има шанс в Турция - с помощта на робот да проходи дотолкова, доколкото да може да се грижи сам за себе си. Според лекарите са необходими поне три години да се правят процедури в продължение на два месеца.
„За два месеца искат 16 000 евро, половината е събрана. Искам да може да се обслужва сам, колкото за себе си, защото аз няма да съм винаги до него. Да има шанс да си изкарва парите, да не чака на държавата. С една инвалидна пенсия от 200 лв. кое по-напред - само пътят от Ново село до Русе отиване и връщане е 10 лв. Разчитаме на добрите хора да ни помогнат да съберем останалите 8000 евро. Отиваме в Турция единствено, защото в България няма такава апаратура“, казва Ивелина Иванова.
Средствата трябва да се съберат до края на юни, за да може Васко и майка му да заминат за Турция на 1 юли. Целта е да направят процедурите през ваканцията, преди Васко да се върне в университета за учебната година.
„Васко е като всяко едно дете, радостно, иска и той да е нормален. Да си изкарва прехраната“, споделя майката Ивелина. А Васко има и планове за бъдещето - да работи във фирма, която прави компютърни игри. Самият той обича да играе, като любими са му приключенските сюжети.
Ако искате да помогнете на Васко да сбъдне мечтите си, може да го направите по дарителската сметка:
IBAN : BG86 BPBI 7921 4046 3276 01
BIC: BPBIBGSF
Васил Ивелинов Иванов