Прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов.

Днешното заседание в Софийски градски съд по делото срещу Октай започва с приемане на предоставените експертизи на вещи лица. Заседанието започна с експертиза на оръжието и начина, по който е стреляно с него срещу Доган, и по-специално с двата опита за презареждане на пистолета.

На последното заседание по делото бяха разпитани криминални психолози, които заявиха, че Октай Енимехмедов е искал да унижи Ахмед Доган пред всички. Надявал се той да се изплаши и да се изпусне от страх.

По делото за свидетелства на два пъти се яви бившият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров. Преди да дойде в съда той беше обявен за издирване заради неявяването си на предишните заседания по делото. По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателя си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебна експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболяване – тежка депресия.

На 19 януари 2013 г. на VIII-а Национална конференция имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за който от дни вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста. В един момент млад мъж с пистолет се появи на трибуната. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си, и го насочи в главата на Доган. Пистолетът обаче засече и само щракна, върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Ако бъде признат за виновен Октай Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. Обвинителният акт бе внесен в съда на 9 юли 2013 г.