Петчленен съдебен състав на Върховния съд на Румъния отложи днес за 20 юни разглеждането на касационно обжалване, чрез което бившият министър на туризма Елена Удря се опитва да избегне присъдата си от шест година затвор по делото "Галавечер на Буте" чрез атакуване на съдебното решение по извънреден път, съобщава Аджерпрес.
Касационното обжалване е последният начин за извънредно атакуване на присъдата, която беше издадена на 7 април и е окончателна, отбелязва сайтът Зиаре. В искането си за анулиране на присъдата Удря се позовава на решение на Конституционния съд, което по думите й е дало основания за преразглеждане на други подобно дела.
Бившата министърка публикува съобщение във Фейсбук в неделя, в което се оплаква, че е стояла незаконно в ареста 46 дни.
"От 46 дни съм арестувана незаконно, след безумно решение на Върховния касационен съд, чрез което ми беше отхвърлено искането за анулиране само на мен от всички подобни дела (Шова, Поп, Ница, Вълков, Бика) и беше отказано само на мен правото на законно отсъждане по делото "Галавечер на Буте". По необясними от юридическа гледна точка причини четирима от петимата съдии решиха в моя случай да нарушат решението на Конституционния съд, което стои в основата на всички тези контестации, и да си противоречат с това, което самите те са казали в другите случаи, които всички са в процес на преразглеждане, а всички участници в тях очевидно са на свобода", написа Удря.
Решение на Конституционния съд от 2018 г., според което петчленните съдебни състави на Върховния касационен съд не са били сформирани в съответствие със законова промяна от 2013 г., доведе до анулиране на редица присъди за корупция и повторно разглеждане на делата, включително срещу бившия министър на енергетиката Константин Ница, бившия сенатор Дан Шова, бившия финансов министър Дариус Вълков и други.
В началото на април Елена Удря напусна Румъния преди Върховният съд да потвърди присъдата й от шест години затвор за получаване на подкуп по делото "Галавечер на Буте". Тя беше заловена в България, а процедурата по екстрадиция е в ход.