В навечерието на най-почитания от всички българи празник - 24 май, управата на Русе раздаде за пореден път наградите за култура и образование, наречени на името на града. Както е известно, първото връчване на този авторитетен тогава приз е през месец май 1985 година, когато той е само един и го получава народният артист професор Васил Арнаудов, главен художествен ръководител на прочутия по света русенски хор „Родина“. Наградите се връчват до 1988 година и след близо десетгодишно прекъсване традицията е възобновена през 1996 година, като оттогава техният брой се увеличава. 
Тази година бяха номинирани 16 личности и организации. Удостояването със статуетката, която е дело на русенския скулптор Георги Радулов, се проведе ден преди празничната дата на тържество в Голямата зала на Доходното здание. По традиция наградите бяха връчени от кмета на Русе Пенчо Милков и от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. 
В раздел „Култура“ новите носители са трима индивидуални и един колективен. 
В категория „Музика и танцово изкуство“ приза получава младият преподавател по народно пеене в Националното училище по изкуствата Георги Великов-Гоце, който е и създател и вдъхновител на етногрупата „4етно“ и автор на редица впечатляващи артистични проекти, проправящи място на народното творчество сред днешните младежи.
В категория „Изобразително и визуални изкуства“ индивидуалната награда получава председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев. 
За изключителен принос в областта на изкуството и културата номинациите бяха три - на Николай Колев, на балетмайстора в Русенската опера Мариана Захариева и на преводача Огнян Стамболиев. Наградата се присъжда на Огнян Стамболиев. 
В категорията „Творчески екип“ призът се дава на международно дружество „Елиас Канети“ с председател проф. Пенка Ангелова, което се състезаваше за наградата със сдружението „СтендАрт“, което направи първия в България спектакъл за хора със зрителни проблеми. 
Наградата „Млад творец“, която ежегодно се дава на изявено дарование на възраст до 30 години с високи творчески и артистични постижения, учредена в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, тази година се дава на пианиста Николай Димитров, студент в Нидерландия. Призът представлява награден знак и сума от 600 лева, осигурени от семейството на покойните актьори баща и дъщеря. 
В раздел „Образование“ бяха връчени пет индивидуални награди „Русе“ и една колективна.
В категорията „Предучилищно и начално образование“ призът се дава на директорката на детска градина „Детелина“ Елена Славчева. 
Преподавателката по немски език в Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ Нели Праматарова е новият носител на отличието в категорията „Основно и средно образование“.
За цялостен принос в предучилищното, основното и средното образование наградата се дава на директора на ОУ „Никола Обретенов“ Емил Тюлеков, който е предпочетен от комисията, определяща отличените, от тримата номинирани: Тюлеков, Ася Кулева от Математическата гимназия и Блага Найденова, директор на основното училище в град Мартен. 
Колективната награда за образователна институция, учителски или научен колектив получава научен екип за разработване и приложение на иновативни нисковъглеродни и транспортни технологии в сферата на образованието, науката и спорта от Русенския университет „Ангел Кънчев“. 
Още две индивидуални награди бяха дадени на представители на Русенския университет. В категорията „Висше образование и наука“ призът бе връчен на доц.д-р инж.Цветелина Георгиева, а за цялостен принос награда „Русе“ получи проф.Диана Антонова.