Отборът на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" стана шампион на България по баскетбол за студенти на завършилата Национална универсиада в София, съобщиха днес от баскетболния клуб в областния град. Съставът на местния университет записа пет победи в изиграните пет срещи.
В предварителната група състезателите на Шуменския университет победиха последователно отборите на Университета за архитектура, строителство и геодезия, на Софийския университет и на Националната спортна академия (НСА). На полуфиналите последва убедителен успех срещу тима на Университета за национално и световно стопанство с 90:64, а на финала отборът на Шуменския университет отново се справи със състава на НСА с 88:78.
За най-добър играч на турнира бе избран Александър Янев. Крилото на Берое (Стара Загора) и на националния отбор на България имаше основна заслуга шуменските студенти да спечелят титлата. Освен него, отборът, воден от старши треньора на мъжкия отбор на Шумен Янко Янков, разчиташе и на баскетболистите на БК Шумен Йоан Йоргов, Симеон Георгиев и Теодор Димитров, както и на крилото на Черно море Тича Мартин Стефанов. В състава бяха и бившите шуменски баскетболисти Андрей Иванов, Димитър Янчев и Росен Иванов.