Видин е домакин на 11-ия събор за автентичен фолклор „Дунавски ритми". Това съобщи за БТА Любомир Иванов, секретар на видинското Народно читалище "Цвят 1870" , организатор на събора .
Видинският край е известен с богатото си фолклорно наследство и традиции, които народното читалище ревниво пази, съхранява и популяризира, каза още Иванов. Той допълни, че от далечната 1998 година, когато е проведено първото издание на фестивала за автентичен фолклор „Дунавски ритми“, до днес, с всяко свое издание съборът се развива и посреща читалищни състави от цялата Видинска област.
Целта на културното събитие е да съхрани и популяризира богатото фолклорно наследство на Видинска област, на запазените обичаи и традиции, като по този начин фолклорното наследство да бъде предадено на младото поколение в автентичния си вид, каза Любомир Иванов.
Фолклорният събор "Дунавски ритми" е част от Националния културен календар и регионален етап от Националния събор на народното творчество Копривщица 2022 г., уточни Иванов.
Съборът ще се проведе на откритата сцена в Крайдунавския парк на Видин на 28 май, с начало 9:00 часа и ще продължи през целия ден, уточняват организаторите.