Манчестър Сити спечели Висшата лига за 2022 година само с точка преднина пред втория Ливърпул след срещите от последния кръг. Воденият от мениджъра Пеп Гуардиола тим победи с 3:2 състава на Астън Вила, след като изоставаше с 0:2 до 76-ата минута. Илкай Гюндоган отбеляза два гола в 76-ата и 81-ата минута, а в 78-ата Родри също се разписа.
Обратът бе сравнен с титлата от 2012-а година, когато Серхио Агуеро реализира победен гол в добавеното време на мача за успех с 3:2 над Куинс Парк Рейнджърс, пише агенция „Ройтерс“.
„В периода от пет минути Манчестър Сити успя да премине от отчаяние до възторг“, съобщава Рори Смит във вестник „Ню Йорк Таймс“.
„Ситуацията не е съвсем идентична като тази с Агуеро преди 10 години, но феновете на Сити си припомниха момента от 93:20 минута, в която тогава се разписа аржентинецът. Сходства обаче имаше и това бе повече от достатъчно за привържениците на отбора“, добавя Смит.
Според Мартин Самюел от вестник „Дейли Мейл“, победата на Манчестър Сити над Астън Вила може би дори е по-драматична от другата с участието на Серхио Агуеро.
„За 75 минути отборът се представяше доста слабо, особено като домакин. Но след това дойде изключителен обрат. А дали е по-велик от този на Агуеор? Вероятно, да, защото пътят до успеха бе много по-труден. В онзи ден Куинс Парк Рейнджърс остана с човек по-малко на терена, а и вече си бе осигурил оставането в елита. Астън Вила в момента е по-опасен противник“, смята Самюел.
Във вестник „Дейли Телеграф“ Джейсън Бърт хвали спектакъла, който Висшата лига предложи в последния кръг от сезона. „Точно 12 минути и 22 секунди след като всичко изглеждаше приключило, Сити спечели мача, а с това и титлата. Няма съмнение, че Висшата лига продължава да бъде изключително драматична“, пише Бърт.
Хенри Уинтър от „Таймс“ критикува поведението на феновете, които нахлуха на терена и атакуваха вратаря Робин Олсен.
„Депресиращо е, че празненствата още веднъж бяха опорочени“, е мнението на Уинтър.