Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова е избрана за вицепрезидент от името на Европейския регион на 75-ата сесия на Световната здравна асамблея, която се провежда в Женева, в периода 22 - 28 май, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.
Темата на Асамблеята тази година е "Здраве за мир, мир за здраве".
На първото пленарно заседание беше определен Комитет по акредитацията и бе приет дневният ред на Асамблеята от Общия комитет, в който министър Сербезова участва в качеството си на заместник-председател.
В рамките на Асамблеята министър Сербезова ще участва в дискусия, организирана от регионалните директори на регион Европа, Африка и Източно Средиземноморие на СЗО на тема: "Здраве за всички, независимо откъде идват", посветена на здравето на бежанците и мигрантите.
В Женева проф. Сербезова ще се срещне и с българи, работещи в системата на ООН и други международни организации, информират от Министерството на здравеопазването.
На всяка работна сесия Асамблеята избира президент и петима вицепрезиденти - представители на 6-те региона на СЗО, които имат идентични правомощия и задължения като президента на асамблеята, когато го заместват.
Като върховен орган на СЗО Асамблеята определя здравните политики, взема крайните решения и ръководи финансовата политика на организацията.