Ръководен кадър на терористичната организация ПКК/СНО, отговарящ за района на Махмур-Киркук-Сюлеймания в Северен Ирак, е бил неутрализиран при операция на турската Национална разузнавателна организация (МИТ) в Мосул, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.
Операцията е осъществена на 21 май, след като разузнавателната служба установила, че Мехмет Ердоган с кодово име Ахмет Рубар, живее в лагера Махмур с фалшив документ за самоличност под името Хаджъ Мирза Али.
Мехмет Ердоган е осъществявал също дейност начело на ръководния съвет на Силите за народна отбрана /СНО/ - военно крило на ПКК, отговарящо за организирането на въоръжени/бомбени атентати в Турция.
Мехмет Ердоган, който се е присъединил към терористичната организация през 90-те години, е ръководел по-рано дейността на ПКК в районите на Хакурк и Авашин в Северен Ирак и лично е отговарял за планирането на много терористични акции срещу Турция. Той е издавал нареждания за атентати в Турция, при които са били убити много цивилни и военни.
Мехмет Ердоган е бил издирван в Турция по обвинения за опит за смяна на конституционния ред и нарушаване на единството и териториалната цялост на държавата
Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак.