Президентът Румен Радев ще посети Пловдив на 24 май, където ще участва в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Румен Радев ще бъде посрещнат в 9:10 часа пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ (площад „11 май“). В 9:20 часа ще започне тържеството, на което Румен Радев ще произнесе слово. В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли ще бъдат положени венци и цветя, посочват от прессекретариата на президентството.
В 10:00 часа държавният глава ще се включи в шествие по повод празника, което ще започне от площад „11 май“ и ще завърши пред сградата на община Пловдив.
От 10:50 часа в Драматичния театър Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 60 години от създаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Президентът ще приветства академичното ръководство, преподавателите и студентите на висшето училище.
По-късно същия ден в София, от 18:30 часа, в Националния исторически музей Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.