До момента Румъния не е установила на своя територия случай на маймунска едра шарка, но подготвя превантивни мерки срещу разпространението й, съобщава телевизия Диджи 24.
Министърът на здравеопазването Александру Рафила каза, че страната ще закупи неколкостотин ваксини срещу вариола с цел превенция.
Чрез европейския механизъм за координация в случай на извънредни епидемиологични ситуации HERA ще проучим възможностите да разполагаме с определено количество ваксина, която евентуално да бъде прилагана на контактните лица на човек, който е диагностициран с това заболяване, заяви Александру Рафила в неделя.
Става дума за неколкостотин дози, вероятно максимум 1000, които ще бъдат предоставени на румънските власти. Това са малки количества, защото и броят на случаите е малък, каза министърът и допълни, че предаването на болестта не е като при коронавируса.
Министерството на здравеопазването на Румъния посочи, че маймунската едра шарка не се разпространява лесно между хората и изисква близък контакт. Вирусът навлиза в организма през наранена кожа или лигавици, дихателните пътища, очите, носа или устата и телесните течности. Основният начин, по който може да се разпространи, е при близък и продължителен физически контакт с човек, който е болен от маймунска едра шарка.
Заболяването вече бе потвърдено в няколко европейски страни. Израел и Швейцария са последните държави, които потвърждават случаи на маймунска едра шарка, с което общият брой на държавите, които съобщават за огнища на болестта, става 14. 
Повече от 80 случая на маймунска едра шарка са потвърдени в Европа, САЩ, Канада и Австралия.