На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в София тържествено ще бъдат отбелязани 130 години от написването на „Върви, народе възродени!“ от Стоян Михайловски. Това каза днес пред журналисти зам.-кметът на Столичната община Мирослав Боршош.
Боршош присъства на репетицията на сборен училищен хор, който, под диригентството на Славил Димитров - диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, ще изпълни химна. „Каним столичани и гостите на София да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод на 50-годишнината от поставянето на паметника на Светите братя Кирил и Методий”, добави Боршош. Столичани и гостите на града ще могат да се включат в изпълнението на целия химн - нещо, което се прави за първи път, допълни той. 
Достъпът до паметника на Кирил и Методий ще бъде свободен, като организарторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването, съобщиха от пресслужбата на Столичната  община. Паметникът - дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев, е издигнат през 1972 г. пред Националната библиотека. Реставрационен екип, воден от скулптора Марин Марков, го обнови за първи път преди дни. Отстранени са повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълнени са пукнатини, бронзовата отливка е третирана и е нанесено защитно покритие, допълниха от пресслужбата.
Общоградско шествие ще започне от площад „Независимост“ в 10:30 ч. и ще завърши пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, където в 11:00 ч. ще започне церемонията. От 12:00 до 16:00 ч., пред Народния театър „Иван Вазов“, ще се състои празничен концерт-спектакъл, организиран от Регионалното управление на образованието – София-град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.
На 24 май Софийската градска художствена галерия и филиалите й, Регионалният исторически музей  – София, и филиалите му, Паркът-музей „Врана“ и Зоологическата градина в столицата ще бъдат с вход свободен.