Съд в пакистанската столица Исламабад разпореди да се проведе разследване на спорния арест на бивша министърка по правата на човека, която бе задържана от полицията във връзка със продължаващ от десетилетия спор за земя, предаде Асошиейтед прес.
Председателят на Върховния съд на Исламабад Атер Минала разпореди проверката в отговор на молба от страна на дъщерята на арестуваната Ширин Мазари. Магистратът постави под въпрос решението на властите в Исламабад да позволят на полицията в провинция Пенджаб да извърши ареста в столицата.
Мазари, която заемаше поста министър по човешките права в кабинета на бившия премиер Имран Хан, беше задържана по-рано същия ден от полицията близо до дома си в Исламабад.  Фауад Чаудри – бивш министър на информацията в правителството на Хан, заяви, че Мазари, която е високопоставен лидер на партията на Хан "Пакистан Техрик-и-инсаф", е била арестувана заради спор за земя от 1972 г. Това обаче по същество е била политическа атака и спорът е използван само като претекст, обясни Чаудри. 
Часове след ареста на Мазари главният министър на провинция Пенджаб разпореди тя да бъде освободена. Снощи тя беше доведена в съда в Исламабад за извънредно изслушване, след което съдията отмени задържането ѝ.  
Откакто миналия месец кабинетът на Хан беше свален с вот на недоверие, Мазари започна да публикува в „Туитър“ критични постове срещу правителството на Шахбаз Шариф. В знак на протест депутатите от партията на Хан се оттеглиха от долната камара на парламента, а той мобилизира привържениците си да оказват чрез митинги в цялата страна натиск за свикването на предсрочни избори.