Във Велики Преслав началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Търговище Елка Станчева днес връчи сертификатите на учениците, участвали в шестата Регионална конференция „История и памет“. В конференцията, която се състоя на 12 и 13 април в електронна среда, се включиха възпитаници от 11 училища в областта. За награда на учениците и техните ръководители,  РУО-Търговище организира пътуването до Националния историко-археологически резерват и музей във Велики Преслав, съобщават от институцията.
При връчването на сертификатите началникът на РУО - Елка Станчева, благодари за постоянството, родолюбието и отношението към българската история на учениците и ръководителите. Благодарствени адреси получиха и спонсорите на проявата - „Лайънс клуб“-Търговище и „ЕМУ“АД в града. 
Групата разгледа Националния историко-археологически резерват и музей. Интерес предизвика "срещата" с Преславското златно съкровище в трезора на музея.
Учениците и техните ръководители станаха свидетели  на т. нар. Преславни дни, в рамките на които се състоя „Събор на средновековното културно наследство“. Присъстваха на официалното откриване, което започна с музей на открито и демонстрация на средновековни бойни практики.