„Изминаха 16 години, откакто Черна гора реши да изгради своя по-нататъшен път като независима държава, но процесът на формирането й като държава не е завършен“, каза по случай 21 май председателят на парламента Даниела Джурович.
„Отне много време, за да се осъществи първата демократична смяна на правителството и страната ни да покаже, че е способна да се развива като истинска демокрация“, добави тя. Според нея Денят на независимостта ще придобие пълния си смисъл и ще бъде приет от всички граждани, когато дълбоко вкоренените разделения и различия бъдат преодолени. Процесът на европейска интеграция е много важен и „ни мотивира да работим за демократизация на обществото и за върховенството на закона, които са необходими предпоставки, за да можем да кажем, че независимостта е оправдана“, добави тя.
„Днес новата Черна гора иска нова социална парадигма. Ние се борихме за държавно-правния статут на страната, а днес се борим за нейния социален характер“, написа премиерът Дритан Абазович в Туитър.
На тържествения прием във Вила „Горица“ в навечерието на празника премиерът заяви, че „Черна гора трябва неотклонно да върви по европейския път, където животът на всеки един от гражданите ѝ ще става все по-добър“,
На приема присъстваха президентът Мило Джуканович, председателят на парламента Даниела Джурович, народни представители и гости.
„Преди 16 години, след почти век, Черна гора отново стана независима държава, а нейното знаме се развява на мачтата на семейството на ООН. Процесът на нейното обновяване не беше лесен, а пропит с множество въпроси и различни възгледи за бъдещето на Черна гора. Въпреки това, докато в нашето непосредствено обкръжение статутът на държавата се решаваше с оръжие, черногорските граждани, проявявайки зрялост и толерантност, възстановиха независимостта си с писалка. Вековното съжителство на нашето общество премина през голямо изпитание. Днес, шестнайсет години след 2006 г., когато празнуваме тази велика и историческа дата, трябва да се запитаме дали сме направили достатъчно, за да предоставим възможности на Черна гора и да я направим приемлива за всички. Намерението ни е този ден да се празнува от всички граждани на страната ни, независимо как са гласували преди шестнайсет години, как се определят и на кой Бог се молят (…) Това е нашата Черна гора – пълна с многообразие, любов, гняв, гордост, Черна гора, в която има място за всеки“, изтъкна Абазович.