Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани изрази днес оптимизъм, че САЩ и Иран може да се договорят за иранската ядрена програма, и изрази готовност да помогне, предаде Ройтерс.
Разговорите за възраждане на споразумението от 2015 г. между световните сили и Техеран за ограничаването на иранската ядрена програма са блокирани от месец март. Основната причина за това е настояването на Иран към САЩ да извадят Корпуса на гвардейците на ислямската революция - елитна военна част на Иран - от своя списък на терористичните организации в света. Великобритания, Германия, Русия и Франция са другите страни от ядрената сделка, която бе денонсирана от САЩ през мандата на Доналд Тръмп. След това Вашингтон възстанови едностранно санкциите си срещу Техеран, а в отговор Иран започна поетапно да нарушава клаузите от споразумението.
"Надяваме се, че ще има споразумение между страните по ядреното споразумение, и Катар е готов да участва в разрешаването на този конфликт", каза емирът на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц. Отделно Тамим бин Хамад Ал Тани потвърди публикация на в. "Ханделсблат", че Катар ще започне от 2024 г. да доставя на Германия втечнен природен газ.
Германия се стреми бързо да изгради терминали за втечнен природен газ, за да прекрати доставките на иначе по-евтиния руски газ заради нашествието на Русия в Украйна, припомни Ройтерс.