Полското Motion Trio показва различното лице на акордеона в концерт, който ще се състои на 2 юни в зала 11 на НДК.  Събитието е част от 22-рия "Европейски музикален фестивал", съобщават организаторите от "Кантус фирмус".
Оригиналният ансамбъл Motion Trio е основан през 1996 г. от Януш Войтарович, ръководител на групата и основен композитор. Другите участници са Павел Баранек и Марчин Галажин. Те са не само класически образовани акордеонисти, но и творци, които успешно адаптират за състава музика от различни епохи и стилове и създават нови произведения.
Програмата им "От Шопен до Максимюк“ е съставена от творби на известни полски композитори, аранжирани за триото от самите изпълнители. Нейното изграждане е резултат от дългогодишно търсене на музикални произведения, които, освен изключителна художествена стойност, звучат в аранжимент за акордеонно трио.
"Част от пиесите са обичаен избор, а други са резултат от моето собствено изследване“, казва Януш Войтарович.
Някои от тях са предложени на триото за транскрипция от самите композитори, като "Орава“ от Войчех Килар, "Шакона“ и "Три пиеси в стар стил“ от Кшищоф Пендерецки. В основата на събитието е пиесата на Йежи Максимюк от 2021 г. When Dreams Burn, посветена на ансамбъла.

"Убеден съм, че този проект има невероятен звук, естетически и емоционални характеристики, които са фокусирани върху полската музика и модерното възприемане на акустичния акордеон”, допълва Войтарович.
На 3 юни, в НМА "Проф. Панчо Владигеров“, в рамките на фестивала ще има майсторски клас с музикантите от Motion Trio. Те ще работят с млади български акордеонисти.
Повече от 25 години Motion Trio популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни. Ансамбълът получава голямата награда на международния конкурс за съвременна камерна музика "Кшищоф Пендерецки“ в Краков през 2000 г. и свири в "Карнеги хол“ в Ню Йорк, "Концертхаус“ във Виена, "Барбикан“ в Лондон, залата на Националната филхармония във Варшава, "Комеди Франсез“ в Париж и други.
Музикантите имат записи за Полската телевизия, Arte, WDR, Warner Classics, Akordeonus. През 2011 г. са удостоени с отличието Honoris Gratia от кмета на Краков за принос към културата на града.