След Ингмар Баргман и Ларс Фон Триер, на авантсцената излиза ново поколение скандинавски режисьори, понякога с двойна култура - тази година в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан са включени цели трима такива режисьори, предаде АФП.
Шведът Рубен Йостлунд, който спечели "Златна палма" в Кан с "Квадратът" през 2017 г., се завръща в събота с "Триъгълник на тъгата" ("Triangle of Sadness"). Сънародникът му Тарик Салех и датчанинът Али Абаси, чиито филми са за Египет на баща му на първия и за Иран от детството му на втория, също си съперничат за наградата "Златна палма".  За Клаус Кристенсен, главен редактор на специализираното списание "Еко" северното кино, и особено шведските и датски продукции, имат нещо общо - "да надхвърлят границите на кинематографичкния език". Това е една от причините за тяхната привлекателност.
През 2018 г. Али Абаси спечели наградата в секцията "Един особен поглед" в Кан с "Граница" - фантастична приказка за една необичайна митничарка. Още тогава той планира "Свещен паяк". Филмът е заснет в Йордания, защото в Иран не е възможна творческа свобода. В него журналист разследва сериен убиец в свещено иранско село. Проектът изглежда много различен от предишния му филм. 
Тарик Салех е роден в Стокхолм преди 50 години. Майка му е шведка, а баща му египтянин. За него мултикултурата е важна съставка на филмите му, както за Франсис Форд Копола и Милош Форман. Това, че е второ поколение имигрант, му дава възможност да разгърне историята на "Момчето от рая". "Така си и отвътре, и отвън. И това е ролята на режисьора (...) да види и приликите, и разликите".
Заснет на арабски език, подобно на наградения през 2017 г. в Сънданс "Поверително от Кайро", трилърът разказва за бедно момче, което печели стипендия за престижния университет "Ал-Азхар" в Кайро и се оказва въвлечено в политическа драма с религиозен подтекст.
Рубен Йостлунд е най-утвърденият от тримата скандинавски режисьори в конкурса. В "Триъгълник на тъгата"  той пародира обсебения от външния вид свят на модата и свръхбогатите. 
Преди "Квадратът" само две шведски продукции са награждавани със "Златна палма". Дания е получила двете най-високи награди за "Танцьорка в мрака" на Ларс фон Триер през 2000 г.
Други два скандинавски филма - норвежкият "Срамувам се от себе си" ("Sick of Myself" ) на Кристофър Боргли и датско-исландският "Божия земя" ("Godland") на Хлинур Палмасон участват в Кан в секцията "Особен поглед".