Все още делът на младите доброволци у нас е доста по-нисък в сравнение с останалите държави от ЕС. През 2021 г. едва 15 процента от младите хора в България са участвали в доброволни акции с даряване на безвъзмезден труд. Това каза Ирена Тимчева, държавен експерт в Министерството на младежта и спорта, по време на дискусия  в Народното събрание на тема „Доброволческата дейност в България – проблеми, възможности, законодателна уредба“.
Форумът е по инициатива на заместник-председателя на парламента Кристиан Вигенин.
Тимчева представи данни от социологическо проучване по поръчка на Министерството на младежта и спорта за 2021 г. 
Тя отбеляза, че основните характеристики на доброволчеството са свързани с неформалното образование и обучение. Министерство на младежта и спорта приветства всяка една инициатива за развитие на доброволчеството, каза Тимчева. По думите ѝ младежките организации са носители на доброволчеството и затова усилията на министерството са насочени към насърчаване на младежкото доброволчество.
Тимчева съобщи, че Националната програма за изпълнение на младежки дейности е отворена за кандидатстване. Основната цел на програмата е насърчаване на социално - отговорно поведение. В програмата сме обърнали специално внимание на доброволчеството, има отделна тематична област за насърчаването му, включително в ситуация на криза, посочи Тимчева. Експертът обърна внимание, че проектите могат да получат много висок грант за финансиране - до 500 хиляди лева за регионален проект за развитие на доброволчеството. Тимчева посочи, че има възможност за кандидатстване за финансиране и по Националната програма за младежта.
В контекста на Европейската година за младежта, предстои Министерството на младежта и спорта да изготви Бяла книга за доброволчеството. Целта на този документ ще бъде не само да бъдат представени добри практики, но и да се окаже специално внимание на хората, благодарение на които се подобрява животът в нашата страна, посочи Тимчева.
Тя отбеляза, че Министерството на младежта и спорта, като институция, която е натоварена с реализирането на политики за младежта, има за цел систематично и регулярно да събира информация за младежкото доброволчество. Това става с възлагани от ведомството социологически проучвания, защото липсвали регулярни данни от националната статистика.
Проф. д-р Ганета Минкова, под чието ръководство е реализирано изследването за законодателната уредба на доброволчеството в рамките на ЕС, припомни, че в още в преамбюла на нашата Конституция се посочва, че България е социална държава. Тя уточни, че това е един аспект на социалната дейност на държавата -  да осигурява подкрепа на хора, които се нуждаят от съответната грижа.
Проф. Минкова отбеляза, че палитрата в държавите -членки по отношение на законодателството е много пъстра. По думите ѝ има такива държави, които нямат законодателна уредба, защото при тях доброволчеството е въпрос на историческа традиция, както е Швеция, например. Има и страни, в които имат няколко различни закона, както и държави, в които има един специален закон, който урежда доброволческата дейност, обясни проф. Минкова.
Това, което наблюдаваме през последното десетилетие, е приемане на редица нови закони за доброволчеството в много държави в ЕС, каза тя. Проф. Минкова заяви, че е добре да се дефинира доброволческата дейност. Тя посочи, че в редица държави не се позволява на политически партии или синдикални организации да извършват доброволческа дейност.  Експертът постави темата и за признаването на доброволчеството като трудов стаж и поемането от страна на държавата на извършените разходи от доброволеца.
В рамките на дискусията е извършено законодателно проучване, възложено от Кристиан Вигенин на Студентската програма за законодателни проучвания на НС на тема „Нормативна рамка на доброволческата дейност в страните от ЕС и САЩ“, публикувано тук.