Малко повече от месец след обявената стачка в сферата на образованието в Република Северна Македония с искане за увеличаване на заплатите, днес Синдикатът в образованието, науката и културата и министърът на труда и социалната политика Йованка Тренчевска обявиха, че измененията в Колективния трудов договор, които регламентират заплащането по време на стачката на служителите в детските градини, са подписани.
„Преди дни на срещата с представителите на Министерството на образованието и науката беше взето решение заплатите в детските градини и в образованието да се увеличат с 15 процента. Така всички искания, поставени от стачкуващите, са удовлетворени и започна процесът на подготовка на новия Колективен договор”, каза Тренчевска на пресконференция днес.
Министърът на труда и социалната политика допълни, че след 24 май ще започне обсъждането на новия Колективен трудов договор във вече сформираните работни групи.   
До решението се стигна след като стачката беше „замразена“, а 20-дневните преговори между Министерството на образованието и Синдиката в образованието, науката и културата бяха осъществени с медиацията на министерството на труда и социалната политика.