Създаване на оптимална организация, координация и взаимодействие при възникване на риск от кризисна ситуация, вследствие на масово навлизане на чужденци, търсещи временна закрила на територията на областта, е било обсъдено по време на Областния кризисен щаб, във връзка с изпълнението на плана за временна закрила в Кюстендилска област, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Кюстендил.
От там посочиха, че във връзка с писмо от вицепремиера и министър по ефективно управление Калина Константинова, Областната администрация в Кюстендил е изпратила писма до общините за  предоставяне на информация за наличие на спортни зали, общински и държавни бази, които могат да се използват при разселването на граждани от Украйна. 
Единствено общините Кюстендил и Дупница имат капацитет за допълнително настаняване на украински граждани в общински бази, без да са необходими капиталови разходи, става ясно от писма на местните власти до Областната администрация. Петнайсет спортни зали, намиращи се в спортния комплекс "Осогово", са посочени от Община Кюстендил като възможност за настаняване на граждани на Украйна. Залите са собственост на Общинското предприятие "Управление на общински имоти", като най-голямата е с площ от 1 485 кв. м. Краткосрочно настаняване на украински граждани в спортната зала в Дупница е заявила и местната общинска администрация. Спортната зала там е с площ 900 кв. м.
Останалите седем общини в Кюстендилска област не разполагат с общински обекти, които биха могли да предоставят настаняване на украински граждани без да е необходимо да се извършват ремонти, казаха още от Областната администрация. По техни данни, пребиваващите на територията на област Кюстендил украински граждани са над 200.