Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди предупреди днес, че посрещането на нуждите на украинските бежанци не трябва да бъде за сметка на останалите, избягали от родните си страни и получили закрила хора.
По неговите думи, ако се допусне това да стане, последиците ще се върнат като бумеранг. По неговите думи тази година се очаква броят на бежанците в световен мащаб на нарасне, като влияние ще оказват недостигът на храни, повишението на цените и нестабилността. Гранди посочи, че украинските бежанци досега са осем милиона, а още толкова са разселените в Украйна след руското нападение.
Миналата година бежанците по света бяха 84-85 милиона, отбеляза върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който бе поканил Гранди на днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи, посветено на въпросите на развитието. Бюджетните ни възможности са ограничени, трябва да ги преразпределим, но не можем безкрайно да ги увеличаваме, добави Борел. Той уточни, че близо 90 на сто от помощта за сирийските бежанци се осигурява от европейските страни.