И България, и Европа трябва да засилят климатичната дипломация и да обединят усилията с реални действия в международен план за обезпечаване с адекватно финансиране на реализирането на прехода към климатична неутралност. Това каза бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева, която участва в конференцията "Климатичните промени", организирана от Българската телеграфна агенция в пресклуба на БТА в Бургас. Форумът е част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент.
Василева изтъкна, че е важно всички да бъдат информирани, да има активен диалог за рисковете и щетите от изменението на климата. В национален план според нея е добър сигнал, че има вицепремиер, който конкретно отговаря за тази политика. В същото време закъсняват финансовите инструменти, които да подпомогнат усилията в т.ч. и по оперативните програми, по фонда за модернизация и др., подчерта експертът. Тя посочи, че темата за изменението на климата, въздействието му върху хората, икономиката, развитието на държавата, обществото е тема, по която в последно време няма много дискусии. Василева цитира и данни от проучване миналата година, изнесени на Европейския съвет по външна политика, според които 85 на сто от българите считат, че темата за климата е важна, в същото време 76 процента не са запознати със зелената сделка.
Ивелина Василева отбеляза, че като министър на околната среда е участвала в конференцията по климата в Париж през 2015 г., на която 197 държави са се съгласили с текста на споразумението, подписано следващата 2016 г., и очертало голямата цел до 2050 г., с междинна цел до 2030 г. Общото съгласие на държавите членки на конвенцията е да не се допусне повишаване с повече от два градуса на средната температура на годишна база спрямо нивата от 1990 г., припомни Ивелина Василева. В същото време, подчерта тя, вече сме свидетели на екстремни явления.
Най-важното е усилията да бъдат глобални, факт е, че Европа е безспорен лидер, че има невероятно силна политика свързана с борбата с изменение на климата, каза бившият екоминистър, реферирайки към обръщението към участниците в конференцията на генералния директор на БТА Кирил Вълчев. Тя добави още, че е приет европейският климатичен закон и всяка държава е насяно какъв е нейният принос за намаляване на вредните емисии, постигането на климатична неутралност през 2050 г. В същото време други държави, които са генератори на по-голям процент емисии в глобален план, не дават сигнали за активни действия, отчете още Василева.
Конференцията може да се проследи на живо във фейсбук и ютуб.