Чешкият център в София организира изложба с творби на съвременни украински артисти. Събитието, наречено Window Gallery, се открива на 20 май, съобщават организаторите. По експозицията Чешкият център в София работи съвместно с киевския „Щербенко арт центр“. 
Сред акцентите е фотографията Where to go? Where to go? на Зоя Лактионова. Тя е от Мариупол и е финалист в конкурса Young Ukrainian Artist Competition (MUHi) през 2021 г.
„Запазването на живота на нашите войници, които защитават Мариупол, нашите защитници и цивилни граждани, блокирани на територията на „Азовстал“, е фокусът през през последните няколо дни. Чрез изкуството искаме да напомним за катастрофите, които са се случвали в Украйна, заради инвазията на Русия. Военните зверства трябва да бъдат разкрити, а извършителите трябва да бъдат наказани. Основната цел е да се обърне максимално внимание на катастрофалното положение на окупираните територии. Късметлии сме, че не сме там. За руските войски насилието няма граници, животът на други хора не означава нищо за тях. Трябва да ги спрем!”, казва кураторът на проекта Марина Щербенко.
„Войната в Украйна започна през 2014 г., когато Русия анексира Крим и нападна Донбас. Аз идвам от Мариупол, Донецка област, която се намира в източната част на Украйна близо до границата с Русия. Когато районът, където живееха родителите ми, беше обстрелван, а баща ми беше ранен, предложих на родителите ми да се преместят при мен в Киев. За възрастните хора е трудно да сменят местоживеенето си, а родителите ми в продължение на няколко години живееха под постоянен обстрел. Майка ми почина в Мариупол от рак, заради замърсената околна среда и стреса от войната. При едно от посещенията ми в Мариупол, след смъртта на майка ми, видях стотици мъртви медузи, изхвърлени на брега. На въпроса защо не иска да си тръгне, малко преди смъртта си, мама ми отговори: На кого сме нужни там? И сега накъде", разказва авторката на фотографията.  /ГН