Д-р Денислав Иванов е инвазивен кардиолог в отделение „Кардиология“ на Университетска болница „Канев“. Завършил е медицина в Медицински университет във Варна. Разговорът ни с него е по повод Световния ден за борба с хипертонията, който отбелязахме на 17 май.

- Д-р Иванов, как да разберем, че страдаме от хипертония?
- Много често хипертонията е безсимптомна. Тъй като високото кръвно засяга всички артериални съдове в тялото, симптомите могат да бъдат най-различни. Типично е сутрешно или тилно главоболие, но това не е специфичен симптом и може да се наблюдава и при други заболявания. Може да се появят
шум в ушите, сърцебиене, лек задух по време на физическа работа, замъглено зрение.
В началото симптомите се появяват при стрес, физическа активност, след употреба на алкохол, диетична грешка - преяждане със сол, и при леко повишение на кръвното налягане над физиологичното кръвно налягане при отделните хора, обикновено над стойности 130/80 mmHg. Постепенно организмът и в частност мозъкът се нагаждат към новото артериално налягане и вече се проявяват симптоми при по-високо артериално налягане.
- Какви са идеалните стойности на кръвното налягане и кои се приемат за високи?
- Идеалните стойности са строго индивидуални, но
артериално налягане над 139/85 mmHg се отчита като първа степен артериална хипертония.
Препоръчително е да се стремим към артериално налягане със стойности 130/80 mmHg, което е малко над общо приетото досега 120/80 mmHg, заради по-доброто дългосрочно кръвоснабдяване на мозъка.
- Какво трябва да направим, ако измерим повишено артериално налягане?
- Препоръчително е да се потърси лекарска помощ. При невъзможност пациентът трябва да легне, като главата му трябва да е по-високо от краката; да запазим спокойствие; поне 5 минути да правим дихателни упражнения; медитация; да изпием бавно чаша студена вода, но всички тези методи не са доказани и са само препоръчителни. Най-важна е превенцията и навременното лечение, част от които е промяната в начина на живот и вредните ни навици. Това може да се постигне чрез:
контрол на теглото, балансирана диета - бедна на сол, но богата на пълнозърнести култури и изделия
плодове, зеленчуци, намаляване на употребата на наситените мазнини, алкохола, стреса, нормализиране на нивата на кофеина, повишаване на физическата активност, спиране на цигарите, както и на  вредни субстанции водещи до зависимост.
- Какъв апарат за кръвно налягане трябва да използваме? Как трябва да се измерва кръвното налягане?
- Безсимптомните пациентите в рисковата възраст над 40 години е препоръчително да извършват по едно измерване на артериалното налагяне на година. Ако тогава се установи повишено артериално налягане, е добре да потърсят специалист. Измерването на кръвното налягане може да се прави в домашни условия с личен апарат, в аптеки или при личния лекар. Когато мерите кръвното си в домашни условия, трябва да го правите с
апарат, който е закупен през последната година или калибриран отново в последната година
В зависимост от апарата, с който мерим кръвното - китков или предмишничен, има различни условия, които трябва да бъдат изпълнени. Пациентът трябва е в покой, седнал, като гърбът му трябва да има опора, краката трябва да са стъпили на земята. Ако мерим с апарат за предмишница, ръката трябва да е подпряна на нивото на сърцето, в хоризонтална позиция. Ако мерим с апарат за китка, то ръката трябва да е свита в лакътя и вдигната на нивото на сърцето. Трябва да бъдат направени 2 измервания през 3-4 минути, не по-рано, за да няма грешка, след което се прави средно аритметична стойност. 
- Защо вдигаме кръвно?
- В повечето случаи причините за високото кръвно остават неизяснени, но са известни факторите, които могат да повишат риска от хипертония - факторите, които споменахме по-рано, плюс
нарушения в съня и системно недоспиване, възраст над 65 години, история на високо кръвно в семейството
нисък социално икономически статус.
- Възможно ли е да се установи каква е причината за високото кръвно - на нервна почва/стрес; възрастово или след прекарано друго заболяване?
- След насочена подробна анамнеза, физикален преглед и изследване на кръв и урина и, ако е необходимо, образни изследвания, е възможно да бъде установена причината, затова препоръчвам на хората над 40 години със симптоми като горните или просто за профилактика да посещават кардиолог и да измерват кръвното налягане поне веднъж в годината, а при симптоми и по-често.
- Лекарствата за високо кръвно налягане трябва ли да се пият до живот? 
- Често ми задават този въпрос.
За съжаление, лекарствата за кръвно налягане се пият до живот
Естествено, има случаи, когато повишените стойности на артериалното налягане са вследствие на временно състояние на организма като повишен стрес или безсъние, повишаване на теглото, тежка физическа активност в работата, емоционални реакции. Тогава, след преминаване на този период и понижение на артериалното налягане под физиологично нормалните стойности за съответния пациент и проява на симптоми на хипотония, намаляваме терапията или я спираме, но продължаваме да следим артериалното налягане с цел да не се допусне ново повишаване.
- Сезоните влияят ли на хората с хипертония?
- Климатичните условия влияят на артериалното налягане.
Когато температурата навън е висока, кръвоносните съдовете се разширяват и налягането се понижава
затова през лятото е препоръчително да се консултираме с лекуващия ни лекар, за да се регулира антихипертензивната терапия. Когато температурите се понижат, съдовете се свиват и артериалното налягане се повишава, заради това обикновено през зимата имаме по- често прояви на хипертония.
- Какво представлява хипертоничната криза? Опасна ли е? Как трябва да реагираме?
- Това е състояние, при което рязко се повишава артериалното налягане над 180/120 mmHg, като не е нужно и двете граници да са над тези. Симптомите са
болка, стягане в гърдите, силно и често пулсиращо главоболие, зрителни нарушения, задух, замаяност
епистаксис, сънливост, припадъци, гърчове и други. Това е състояние, при което трябва незабавно да се потърси спешна медицинска помощ.
- Имате ли случаи на пациенти, които имат проблеми с кръвното налягане след прекаран Ковид-19? 
- В моята практика съм срещал пациенти с повишено артериално налягане след коронавирус, но и с понижено артериално налягане. Причината за това е ефектът на коронавируса върху нервната система и по-точно върху дисрегулацията на артериалното налягане. Подобен тип отклонения от нормите в кръвното налягане често е с временен характер.
- Лекува ли се успешно хипертонията?
- При навременна консултация с кардиолог, контрол на рисковите фактори и навременно лечение може да се постигне добър контрол на кръвното налягане.

Силвия ДИМИТРОВА