Запитване до кмета Пенчо Милков за различно третиране на паметници в Русе е внесено от русенския граждански комитет „Съвест“ в общинското деловодство.
Четири мощни прожектора осветяват нощем фигурата на Альоша, докато бюст-паметникът на Баба Тонка тъне в мрак, а паметниците на Ангел Кънчев и на българските войни пред бившия Пети полк са почти невидими нощем, констатират от комитета и илюстрират наблюденията си със снимки.
„Намираме за унизително и позорно подобно възвеличаване на паметник на армията-окупатор на България и извършила стотици доказани престъпления, чиито наследници в момента тероризират и безчинстват на голеви територии от Украйна“, се казва в документа.
Задава се въпросът за плащането за това осветление и се протестира за наличието на пейки и градинка съвсем близо до Альоша.
„...Подобни паметници във възхвала на чужди, не донесли нищо добро на родината ни окупатори, нямат въобще място на българска земя! В България не се е водило нито едно сражение между българска и съветска войска и не е загинал нито един съветски войник в бой, асвен от друго! Защо се осветява паметникът на съветнсака армия и кой плаща за осветяването“, гласи финалът на запитването.