Премиерът Кирил Петков присъства на церемонията в УНСС, на която Кристалина Георгиева става "Доктор хонорис кауза". В зала "Максима" на УНСС са депутати, членове на ръководството на университета, банкери и и видни общественици и студенти. Тук е класната ръководителка на Кристалина Георгиева - Венета Ангелова.
На 3 февруари Академичният съвет на УНСС единодушно гласува предложението за присъждане на почетното звание, внесено от председателя на Общото събрание на УНСС и ръководител на катедра "Човешки ресурси и социална защита" проф. д-р Лалко Дулевски и ректора проф. д-р Димитър Димитров в качеството му на ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност". Поради пандемичните ограничения тържествената церемония беше отложена с над една година. 
Почетното научно звание се присъжда заради заслугите на Кристалина Георгиева като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хора в различни части на света, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия.
Ректорът проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че Кристалина Георгиева е фигура от глобален мащаб и ръководител в три от най-влиятелните институции в света - Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.