В България "неконтролираните" хипертоници са 76%. Сериозен проблем за повишаване на кръвното налягане предизвикват злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло и диабетът. Повече от 180 хиляди сред подрастващите българи имат наднормено тегло, а това са потенциални кандидати за хипертония, заяви нефрологът проф. Богов, на пресконференция в БТА.

Близо 40 на сто от хората над 25-годишна възраст са засегнати от повишено кръвно налягане, съобщи кардиологът проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония.

По думите му близо 50 на сто от случаите на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и развитие на сърдечно-съдова болест са обусловени от повишеното кръвно налягане, като това е само видимата част на проблема. Неконтролираното в млада възраст повишено кръвно налягане е причина за развитие на бъбречни заболявания, на деменция и др. заболявания в по-късна възраст, допълни лекарят.

Той съветва да се намали консумацията на сол, на алкохол, да се спре тютюнопушенето с цел превенция на сърдечно-съдовите заболявания. По думите му домашният контрол на артериалното налягане ще доведе до по-добър контрол по принцип на стойностите му, но не бива човек да „става роб на непрекъснати измервания на кръвното налягане“. Една от най-често срещаните грешки е хората да робуват на еднократно измерени високи стойности на артериалното налягане, допълни проф. Постаджиян. През последните две години за първи път от десет години насам имаме по-лош контрол на артериалното налягане сред хората, които знаят, че имат хипертония и приемат медикаменти, каза още кардиологът.

Има национална програма за превенция на социално-значимите заболявания, но е с недостатъчно финансиране, каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България.

По думите му по-малко от 10 на сто от българите спортуват редовно, а са нужни само шест хиляди крачки дневно, които се отплащат с огромна полза. Ако намерим професионализъм и смелост да въведем здравното образование в училищата, ще постигнем осезаем ефект в рамките на 5-6 години, допълни той.