Тържество по случай 50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН, сега Център по тракология „Проф. Александър Фол“ в ИБЦТ–БАН, ще се състои на 16 май, от 17:00 ч., в Големия салон на БАН. Това информират от ИБТЦ-БАН на своята интернет страница. 
Сред чуждестранните гости на юбилейното честване са представители на Международния съвет за индоевропейски и траколожки изследвания и на Академията за изящни изкуства на Франция.
В официалната програма е включено представяне на три издания на специално подготвената за събитието книга, съдържаща изследванията на повече от 30 учени, които са работили в Института по тракология или работят в момента в Центъра от и.д. ръководител на ЦТ доц. д-р Иво Топалилов; колективна монография за цинобъра в тракийската и римската култура в българските земи от проф. д.н. Валерия Фол, както и поредният брой на Thracia, посветен на проф. В. Фол, от проф. д.н. Ваня Станчева-Лозанова.
Две изложби във фоайето на БАН на тема „50 години от създаването на Института по тракология при БАН“ и „Тракологията и другите науки“ съпътстват честването.
Същевременно, в понеделник и във вторник, ИБЦТ-БАН е домакин на петите Четения по тракология на тема „Тракологията – наука без граници“, посветени на проф. Александър Фол и на 50-годишнината от основаването на Института по тракология при БАН. Събитието традиционно е свързано с датата 15 май, от която Институтът по тракология функционира като самостоятелно научно звено на БАН, основано с Разпореждане № 185 на Министерския съвет на Република България от 12 май 1972 г., с директор-основател проф. дин Александър Фол.
Откриването на научната конференция ще се състои на 16 май, от 10:00 ч., в зала „Проф. Марин Дринов“ (Голям салон) в централната сграда на Българската академия на науките.
Тридесет учени от най-авторитетни научни институции – от Института за балканистика с Център по тракология при БАН, Националния археологически институт с музей при БАН; Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Югозападния университет „Неофит Рилски“- Благоевград, Нов български университет, Националния исторически музей, ще представят различни аспекти от научните си изследвания в областта на тракологията.
Материалите от конференцията ще бъдат публикувани в поредицата на Института за балканистика с Център по тракология при БАН Thracia 28.