Ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна са сред 40-те най-добре представили се на Международно математическо състезание на американските университети в Бостън. Престижната надпревара The Harvard-MIT Mathematics Tournament се проведе в събота и в нея участваха 800 ученици от цял свят. От тях бяха излъчени 40 най-добри, като сред тях са и 6 ученици от отбора по математика на МГ ­ Варна, съобщи директорът на гимназията Павлин Петков, пише в. "Монитор".
„Децата се справиха чудесно”, коментира той и добави, че конкуренцията е била на най-високо ниво. Петков посочи, че престижното състезание се провежда от 15 години и за пръв път в него участва отбор от България. Tази година варненци са били също и единствените участници от Европа. Варненските математици са се борили в индивидуални и отборни състезания, като на базата на всички резултати се излъчили групите от най-добре представилите се млади математици. Няма конкретно класиране по места, обясни Петков, но и 6-те наши деца са в групата на 40-те най-добри.

Математиците от Варна бяха поканени в престижната надпревара още преди няколко месеца. Те обаче не вярваха, че ще имат шанса да покажат знанията си, тъй като не можеха да си позволят разходите за транспорт и престой. Средствата бяха събрани в последния момент благодарение на фондация „Америка за България”, бизнесмени и частна фирма. Варненските ученици участваха направо във втория кръг на състезанието.

Това не е първият път, в който даровитите деца получават финансова подкрепа, за да участват в световноизвестни надпревари и форуми. През ноември отборът бе поканен и на математическо състезание в Принстънския университет, като спечели една от десетте награди. За да се осъществи заминаването на младите математици тогава, една част от сумата бе осигурена от община Варна. През 2013 г. възпитаници на Математическата гимназия участваха в международна конференция на НАСА в Сан Диего. Това стана възможно след кампания по набиране на нужните средства от 60 000 лв. Децата бяха поканени на форума, тъй като бяха спечелили две първи места в конкурс на НАСА.