Амбицията ми е да възстановим статута на стипендията на докторантите. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в рамките на контрола в Парламентарната комисия по образование и наука.
Министърът отговаря на актуални въпроси, отправени от членове на Комисията на основание чл.28 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
Той посочи, че в момента увеличението е от около близо 50 процента - от 550 на 750 лв., като основната причина да бъде форсирано е нейният много нисък размер. Стипендиите на докторантите, дори след увеличението, са бих казал неадекватни, посочи Денков. Той обясни, че когато е зададена стипендията от 500 лв., тя е била два пъти над минималната работна заплата, и това е свързано със статута на докторантите не само в България, а и по целия свят. Предполага се, че това са хора, които не само че трябва да могат да издържат себе си, но и семейство, каза той. По думите на министъра този статут на стипендията е бил разписан някъде около 2008 г. Много години наред тя не беше повишавана, допълни министърът и посочи, че миналата или по-миналата година е била повишена с 50 лв - от 500 на 550 лв.
Направеното сега е първото по-голямо увеличение от повече от 10 години със сигурност, каза министърът. Той отбеляза, че за догодина би се опитал да я увеличи и повече, но само при условие, че бъде осигурен достатъчен контрол, който в момента липсва, по отношение на дейността на самите докторанти. Имам идея как да се случи това, допълни той.
Денков посочи, че предстои обсъждане с ректорите на висшите училища по отношение на системата за контрол. Догодина ще се опитам да увелича стипендиите до 1000 лв., ако е възможно, каза още министърът.