Уникална кана, изработена от щраусово яйце, могат да видят посетителите на Историческия музей в Русе. Специалистите датират изключителния предмет от епохата на античността, като смятат, че тя е част от погребалните дарове на тракийски благородник. Основното тяло на каната е направено от яйцето на най-голямата нелетяща птица, а останалите елементи - човката, дръжката, крачетата, на които каната стои, са от бронз.
Този уникален със своята ценност предмет е бил направен като дарение на музея преди повече от десетилетие, обясни за „Утро“ директорът Николай Ненов. Дарителският жест е приел покойният вече археолог Димитър Станчев, който близо 30 години беше уредник в отдел „Археология“ и ръководител на проучването на разкопките на над 30 археологически обекта.
Крехката съдина, преживяла десетки векове, не е устояла на времето и черупката на щраусовото яйце е била строшена на множество късчета. Така - в насипно състояние, е била предадена на музея. Консерватори от Варна са се потрудили, за да сглобят отново каната, която вероятно е украсявала дома на някогашния тракийски аристократ.
Подготвяйки новите експозиции, с които музеят ще зарадва ценителите на миналото, решихме да покажем каната, каза Николай Ненов. Според музейните експерти  до този момент антиката няма аналог у нас, което я прави наистина уникална. Паралели се откриват в колекцията на Британския музей, експонирал две щраусови яйца, по които има следи от метал, който обаче не е запазен. Датирани са в периода 7-6 век преди Хр., а за произход се сочи източното крайбрежие на Средиземно море - Финикия.
Като познаваме търговския обмен, монетната циркулация, както и произхода на амфорите, открити по нашите земи, с увереност можем да предположим, че каната от щраусово яйце е била закупена или получена в дар от източното Средиземноморие за нуждите на местен гетски благородник, смятат експертите.
От музея са направили и копие на уникалната кана, което е от истинско щраусово яйце. То ще се използва в часовете по стара история за русенските ученици, които се провеждат в музея.