С „Балонени мечти“  Жар Театър откри 21-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса – 2022“.  На площада пред Драматичния театър се събраха десетки деца от детските градини и училищата в Търговище, за да се насладят на специално подготвената програма. 
От първото представление те научиха как се правят красиви балонени фигурки. Всеки сподели своята мечта, изписвайки я или рисувайки я на белия лист, и я пусна, заедно с останалите балони, да полети към своето сбъдване. 
"Това издание на фестивала е повече от специално поради две основни причини, а именно, че е първото след Ковид епидемията и че се случва във време на война, която се води недалеч от нас. Вярвам, че в тежки времена мисията на живите изпълнителски изкуства е да събира хората, да ги учи на съпричастност и особено що се отнася до децата - да поддържа жива надеждата за един по-добър свят" – коментира заместник директорът на Драматичния театър Денислав Янев.
„Вие деца, сте по ценни и от звездите, защото сте нашите деца! Трябва да бъдем много внимателни към вас – да ви „поливаме“ с обич, за да растете като цветята. Нека винаги да имате радостно и благословено детство. Бъдете здрави и честит празник!“, приветстват малчуганите ставрофорен иконом Славчо Проданов. 
Кметът на Търговище Дарин Димитров откри фестивала. Той призова децата да посетят постановките. „С откриването на „Вълшебната завеса“ започваме и нашите пролетни празници – Панаирната седмица и Денят на Търговище на 14-ти май – насладете се на всичко това“, допълни Димитров. 
Четири са спектаклите, които ще бъдат представени в първия ден от фестивалната седмица. Веднага след откриването и зрелищната приказка на Жар театър, от 11:00 часа трупата на Кукления театър в Търговище представи „Фабрика за еднорози“ на Ева Кьосовска. 
Третото за деня предложение е на домакините от Драматичния театър - „Ние, врабчетата“ на режисьора Съби Събев. Представлението е от 14:00 часа на голямата сцена на театъра. Малко по-късно, от 16:00 часа, на куклената сцена ще се изявят и актьорите от Театър „Весел“ с „Русалка“ на Тодор Вълов. 
В ранния следобед, от 15:00 часа, в камерната зала на драматичния театър започва и творческата работилница на Диана Досева – “Игра на фантазията”, която е част от паралелна програма на фестивала. 
В тазгодишното издание на МФСД „Вълшебната завеса“ са включени 15 спектакъла, които ще бъдат оценявани от тричленно жури в състав: председател - Богдана Костуркова и членове - Цвети Пеняшки, Аглика Олтеан  Джордже Кокош. Селекционер е театроведът Тинка Николова.