Първа русенска бензиностанция обяви, че хвърля кърпата и спира работа от 31 май. Намиращата се на ул „Потсдам“ „Русе Ойл“ обяви, че вече не може да доставя на клиентите си гориво на достъпна цена.
„За да съществуваме, трябва да продаваме на 3.25 лева (няма да го направим). Остават да работят мазохистите и „Лукойл“, казват от фирмата.
Стопанинът на обекта Георги Георгиев обясни за „Утро“, че спира работа понеже в последните месеци работи на загуба и вече не може да предложи конкурентни цени в сравнение с веригите, които разполагат съ собствени бази и акцизни складове. Неговите разходи са още по-големи, тъй като е взел бензиностанцията под наем. Затова след 31 май всичките седем души, заети досега на обекта, ще останат без работа.
„Малките фирми като мен зареждат от базите, а там цената на дизела е 3,09 лева. Добавяме 1 стотинка за транспорт, един камион да отиде и натовари е 120 лева. Доставната цена става 3,10 лева. В последните два месеца някои вериги предлагат такава цена и дават отстъпка на клиентите си от 10 стотинки. Клиентът зарежда на 3 лева, а аз не мога да предложа тази цена. Не мога да продавам с 3-4 ст. отгоре на доставната цена, защото не мога да си покрия само тока. Той миналата година по това време беше 800 лева, сега ми е 2400 лв. И седем заплати плюс наем започвам от минус 15-16 хиляди лева“, каза Георгиев.  
Предприемачът намекна за възможен дъмпинг на пазара, тъй като реалната цена на горивото според него в момента е 3,30 лева за литър. Той не пожела да навлезе в подробности, но в бранша отдавна се говори за някакво споразумение между управляващите и „Лукойл“ да се калкулира по-ниска цена. Знае се, че бургаската рафинерия работи с руски петрол, чиято цена заради санкциите в момента е с 35% по-ниска от тази на сорта „Брент“. Лъвският пай от тази отстъпка обаче остава у търговската фирма на „Лукойл“ - регистрираната в Швейцария „Литаско“. 
По данни на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива високите цени са намалили оборота на бензиностанциите с 30-40%. Вместо да пълнят резервоара догоре както преди, сега клиентите зареждат гориво за 20-30 лева. А с търговска отстъпка от 5-6 ст. на литър и намалени продажби не могат да се покрият месечните разходи от около 6000 лв. за работата на една бензиностанция - включващи заплати, осигуровки, такси за поддръжка на техниката.