Двамата молдовци, обвинени за побой и грабеж в особено големи размери на украинско семейство в Свети Влас, шокираха происъстващите при влизането им в Бургаския окръжен съд днес с твърдения, че пострадалият украинец всъщност бил много опасен човек, наркобарон, който се издирвал в Украйна, предаде "24 часа".

Молдовците отхвърлят категорично да са извършили грабежа, а техните служебни защитници поискаха мерки за неотклонение парична гаранция и евентуална забрана да напускат страната, докато тече разследване по случая. Под въпрос е и размерът на открадната сума пари, която, според разследващите, е почти 200 хил лева в бижута и валута.

Двамата молдовци пристигнаха под конвой в Съдебната палата в Бургас. 42-годишният Витали и 53-годишния Владимир влязаха с белезници в Окръжния съд, където в този момент магистратите разглеждат мярката им за отклонение. Двамата имат назначени служебни адвокати, които не се бяха запознали с документацията и това доведе до 30-минутно забавяне. Самите защитници признаха, че вероятно няма как обвиняемите да бъдат пуснати с по-лека мярка и вероятно ще се борят за "парична гаранция" или "домашен арест", предаде "Флагман".

По данни на прокуратурата при нападението над семейството в хотел в "Св Влас" на 27 април е било използвано оръжие и произведен един изстрел. Защитата на обвиняемите обаче посочи, че въпреки подробния оглед, на местопроизшествието проектил или гилза не са открити.

Владимир и Витали са обвинени по чл. 199 от НК, а наказанието предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Те са нахлули през вратата на настанилото се в апартхотел украйско семейство, представяйки се на руски език за персонал. След това те са пребили и вързали мъжа и под заплаха за физическо насилие са накарали съпругата му - 32-годишна жена, да събере всички семейни спестявания и ценни накити и да им ги даде. Общата стойност на откраднатото по насилствен път възлиза на 197 000 лв. За щастие в апартамента в този момент са били само двамата украинци - те пристигнали скоро след старта на войната в България, заедно с майката на 32-годишната жена и 8-месечното им бебе. Последните в момента на грабежа са били на разходка навън.

За молдовските крадци към момента е ясно, че са пристигнали у нас в началото на април и са отсядали в няколко квартири. Те са дошли с личен автомобил, който обаче не е бил използван при бягството им след грабежа.

По-рано днес директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов обясни, че Владимир и Витали са действали изключително конспиративно.

"Били са с едно облекло като са нахлули в апартамента на украинското семейство. След това са се преоблекли и са изчезнали от местопрестъплението с автомобил под наем. После са се настанили на две различни места, за да избегнат възможността да бъдат заловени заедно", разказа той.

Калоянов и окръжният прокурор Георги Чинев на брифинг тази сутрин за пореден път подчертаха доброто взаимодействие между полиция и прокуратура. Стана ясно още, че молдовците са задържани почти след денонощие от грабежа на две различни места - единият във Велико Търново, а другия в курорт край Варна. Тъкмо затова, че са арестувани ден след грабежа, днес съдът гледа и мярката им за неотклонение. Операцията по залавянето им е била изпипана до последен детайл, прегледани са стотици часове видеозаписи и са събрани достатъчно на брой веществени доказателства, сред които и част от откраднатите пари и вещи. 

Окръжният съд в Бургас наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на двамата молдовски граждани за въоръжен грабеж над семейство украински бежанци. Единият от привлечените към наказателна отговорност е на 53 г., а другият - на 42 г. Обвинени са за това, че противозаконно са отнели пари, бижута и други вещи от двама украински граждани, използвайки сила. Престъплението е извършено на 27 април тази година в Свети Влас. Грабежът е в особено големи размери, а обвиняемите са действали в качеството си на извършители.