Д-р Милен Томов завършва Медицинския университет във Варна, випуск 2008 година. Една година работи в спешна помощ в морската ни столица, след това започва работа в отделението по съдова хирургия на Университетска болница „Канев“. През 2014 година придобива специалност по съдова хирургия. От 2015 година е част и от екипа на ДКЦ 1-Русе, където преглежда амбулаторни пациенти ежедневно.

- Коя е причината пациенти, провеждащи химиотерапия, да търсят помощ от съдов хирург?
- В съвременното общество все повече се увеличават случаите на онкологични заболявания. Всички знаем, че основната причина за смърт в западните общества и у нас са сърдечно-съдовите заболявания. Има тенденция случаите на смърт от ракови заболявания да се изравнява с тях, дори в близко бъдеще се очаква те да заемат първо място. Част от лечението на тези пациенти е свързано с много агресивни за съдовете медикаменти, които при вливането си причиняват различни усложнения, с които ние се сблъскваме като съдови хирурзи ежедневно.
- Какви са тези усложнения?
- Това са различни физиологични промени на съдовата стена, познати общо сред хората и пациентите като тромбофлебит. А те включват възпаление, стеснение на лумена на съда, инфекция и тромбоза. Всичко това води и се изявява като дискомфорт, болки и невъзможност за използване на увредения съд в бъдеще. Състоянието изисква понякога продължително лечение. 
Всичко това може да се предотврати
чрез провеждане на химиотерапията през периферна вена и поставянето на port-a-cat.
- С какво тази порт система е полезна за пациента и какво представлява?
- Това е нещо малко и елементарно, което спестява много неудобства за болния. Изградено е от едно „резервоарче“, което се имплантира в подкожието под една от ключиците. Към него се свързва катетър, поставен в областта на шията и вливащ се в  магистрален съд в централното кръвообращение. По този начин заобикаляме периферните малки съдове на крайниците, които се увреждат при инфузия на медикаментите чрез абокат. При пациент с порт се поставя игла през кожата в резервоарчето. От там по катетъра медикаментът се доставя в голям по калибър съд. Това позволява въвеждане на лекарства в голям обем през централен венозен катетър. 
Удобно е за употреба от пациента и медицинския персонал
- Само при пациенти на химиотерапия ли намира приложение?
- Всъщност ние говорим за онкопациенти, тъй като те са основният контингент, но намира приложение и при болни нуждаещи се от продължителни вливания, парентерално хранене, пациенти с „лоши“ съдове на крайниците, пациенти със затлъстяване. Порт системата  осигурява безопасен венозен достъп за дълъг период и е лесно приложима в амбулаторни условия.
- Има ли рискове и усложнения от манипулацията?
- Едва ли има манипулация в медицината, която да не крие някакъв риск. Това важи в пълна сила и тук. Усложненията можем да ги разделим на хирургични - от самата манипулация на поставяне, и усложнения, свързани с използването на порта. При поставянето му може да има временен дискомфорт, болезненост, понякога хематом и в много редки случаи пневмоторакс или инфекция. 
В добри ръце хирургичната интервенция по статистика има под 2 % усложнения
Минаха около 5-6 години, когато с проф. Василев поставихме първия порт в нашето отделение. Оттогава целият екип на съдова хирургия сме усвоили рутинно манипулацията, извършваме я ежедневно по всички правила на добрата медицинска практика.
- Има ли противопоказания и пациенти, при които не може да се приложи?
- На практика не. На теория това са много редки случай, в които пациентът е прекарал множество тромботични процеси на магистралните вени. В практиката не съм се сблъсквал с такива пациенти, за които да не може нищо да се направи. Имали сме случай с тромбоза на шийните вени, но тогава поставихме порта на долен крайник.
- Ограничават ли се нормалните дейности на пациентите, като къпане, например или не предизвиква ограничения?
- След поставянето му, портът може да се ползва веднага. 
Пациентите не се ограничават по никакъв начин в обичайната си физическа дейност
Естествено, като всяка операция, мокренето не е желателно до зарастване на раната - в рамките на 10-12 дни.
- Какви грижи трябва да полагат пациентите за мястото, където е имплантиран порта?
- Почти никакви. След зарастване на раната, единственото което е препоръчително, е портът да се промива ежемесечно, ако не се използва. Това е елементарна медицинска манипулация, свързана с инжектиране на разтвор през системата. Може да се извърши от всяко медицинско лице, запознато с работата с порт системи. Всеки пациент ме пита - „Докога може да стои портът?“. Моят отговор е - „До когато трябва. Няма срок на годност. Винаги може да потрябва. Ако не пречи и няма усложнения съветвам да не се отстранява“.
- Как става премахването му и при какви случаи това се налага?
- В случай че се налага, това се случва с лека хирургична интервенция, която се прави в рамките на оперативната интервенция от поставянето.
- Как става имплантирането? 
- Аз съм на мнение, че на всеки пациент с онкологично заболяване и предстояща химиотерапия е добре да бъде поставена порт система. 
Манипулацията е кратка, с нисък оперативен риск и се прави с местна упойка
Колкото до финансирането на манипулацията, въпросът с доплащането в българското здравеопазване е фундаментален. Тук, за щастие на пациентите, манипулацията е напълно безплатна и се заплаща от НЗОК. Всеки един пациент, имащ нужда и желание да си постави порт, може да се свърже с лекар от отделението за информация и да се планира в максимално кратък срок за извършване на интервенцията.