Кулеба се въртя като сираче в парламента, а депутатите се занимаваха с всичко друго, но не и с военната помощ, каза лидерът на ГЕРБ

Единственият начин да бъде спрян Путин, е с оръжие. Това обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той настоя парламентът бързо да гласува решението за военна помощ към Украйна и изчисли, че гласовете на ГЕРБ, ДБ, "Продължаваме промяната" и останалите заявили се "за", ще стигнат за предвижването му.

"Какво значи техническа помощ и защитни средства? И кондомите са защитни. Външният министър на Украйна каза какво иска, те шикалкавят", ядоса се Борисов. По думите му, когато България трябва да е проруска - говори Корнелия Нинова, проамериканска - Христо Иванов, за Македония - ИТН. Даваме им 57 депутати, че двама са с COVID, заяви Борисов.

"Направих си труда да видя къде Зеленски се е включил по интернет и е приет да изкаже позициите си - в САЩ, Канада, Франция, Великобритания, Гърция, Белгия, Южна Корея и тн. В същото време Кулеба е няколко дни в България. Депутатите се занимаха с всичко друго, но не и с важното за българите и международната общественост. Той стоеше в килера, в кулоара и те не приеха искането ни да говори пред парламента", посочи Борисов.

"Три-четири дена Кулеба се върти като сираче в парламента", каза още лидерът на ГЕРБ.

По думите му никой нямало да напусне "тая сладка коалиция, където цялата рода и приятелски кръгове назначихте". Никой няма да мръдне, смята той за заканите на БСП, които са срещу военната помощ за Киев.

Според Борисов и България, както всички евроатлантически партньори, трябва да вземе ясно решение какво изпращаме и кой носи отговорност.

Лидерът на ГЕРБ използва цитати, за да противопостави премиера Кирил Петков на туристическия министър Христо Проданов и попита какво ще се случи с идването на туристическия сезон и 90 хил. бежанци, които ще трябва да търсят квартири.

Борисов избори и държави, които са включили на живо украинския президент Владимир Зеленски - Италия Франция САЩ, Канада, Германия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Австралия... В същото време 3-4 дни украинският външен министър е в България, в парламента. Днес депутатите се занимаха с всичко друго не и с належащото за българите и международната общност. Той стоеше в килера, коридора, кулоара и не приеха искането ни да влезе и да говори пред депутатите, дали е прав или не", ядоса се бившият премиер. Той попита защо днес не е гледано нито едно от предложенията за помощ на Украйна - нито на ГЕРБ, нито на ДБ, нито на ПП.

Партията е получила отговор от министерството на Нинова, че само за два месеца от 117 млн. приходи от износ на стоки с двойна употреба и оръжия, сумата се е утроила. Министърът е истински герой на социалистическия труд и е преизпълнила петилетката, иронизира Христо Гаджев. Борисов уточни, че ГЕРБ не е против това, а против двуличността по темата.