Русенски свещеници ще донесат благодатния огън за Великден от Гюргево за почти цяла Северна България. Делегация, водена от отец Кирил от храма „Свето Възнесение“, ще пътува в съботната вечер до Гюргево. Там огънят ще дойде с кортеж от Букурещ, където пък ще пристигне от Йерусалим.
Около 21 часа в съботната вечер се очаква българската делегация да вземе огъня от Гюргево, където местните църковни хора се събират пред градската катедрална църква.
Огънят ще бъде пренесен през Дунав мост, ще го донесем в България и делегацията ще спре на бензиностанцията на площад „Европа“ пред граничния пункт, обясни за „Утро“ секретарят на Русенската митрополия Милен Бакалов. Там ще чакат свещеници от храмове в цяла Северна България: от Бяла, Велико Търново, Тутракан, Силистра, та дори и от Варна и Търговище. Те ще получат от огъня и ще го разнесат по енориите си за мига на Великденското Възкресение. 
Русенската митрополия по традиция взема благодатния огън за Великден от Румъния, а не ходи до българската столица. Това се случи и миналата година, въпреки рестрикциите около пандемичната ситуация, както и през 2020-а. 
Впрочем, повечето православни храмове в други райони на страната, ще трябва да подновят благодатния огън в църквите за Възкресение Христово или символично, или от миналогодишния огън. Тази година Светият Синод излезе с официално решение, че няма да се осъществява пътуване до Йерусалим за благодатния огън „заради неблагоприятни обстоятелства“. Подробности не бяха съобщени, но причината вероятно са ограниченията, които властите в Израел продължават да налагат заради ковид пандемията.