Благодатният огън, с който ще бъдат запалени кандилата и свещите на нощната служба по повод Възкресение Христово в русенските храмове, ще пристигне в града от Букурещ. 
Свещеници от Русенската митрополия ще заминат за Гюргево, където ще бъде донесен огънят, след като пристигне със самолет от Йерусалим. Русенските свещеници ще пренесат свещената светлина през Дунав мост, а там ще ги очакват божии служители от Велико Търново, Силистра, Варна, Разград и Търговище, за да вземат от огъня за храмовете в техните енории. 
Очакваме към девет вечерта в събота да получим огъня във всички русенски църкви, каза Русенският митрополит Наум. 
Свещеният огън, който свети, но не изгаря, е очакван в 260 храма - толкова са църквите в епархията, която освен Русенска включва Разградска и Търговищка област. Нерадостната новина е, че за тях се грижат едва 70 свещеници, като 14 от тях са вече пенсионери. Този дефицит на духовници означава, че не всички църкви ще бъдат отворени на Великден, когато се слави Възкресение Христово.
В Поповска духовна околия например има само 10 свещеници и 60 храма. В някои населени места християните вече са единици. Иска ми се да вярвам, че млади и нови свещенослужители, които са завършили духовната семинария и в момента са в гражданското общество, отново ще намерят пътя към храма, пожела митрополит Наум.