Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви в сряда, че нейната служба по правата на човека е представила предварителни заключения от разследването на потенциални военни престъпления, извършени от Русия в Украйна.

Експертна мисия, създадена от страните от ОССЕ е открила доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството от Русия в Украйна, се казва в първоначален доклад на мисията.

Експертите на организацията заявиха, че са открили "достоверни доказателства", които предполагат нарушения на международните закони за правата на човека "предимно в областите под ефективен контрол на Русия", заяви в сряда посланикът на САЩ в ОССЕ, цитиран от Ройтерс.

В доклада на ОССЕ се отбелязва, че разследването "не е в състояние да заключи дали руската атака срещу Украйна сама по себе си може да се квалифицира като широко разпространена или систематична атака, насочена срещу което и да е цивилно население".

В него обаче се твърди, че някои модели на насилствени действия, нарушаващи международните закони за правата на човека, които са били многократно документирани в хода на конфликта, като целенасочено убийство, насилствено изчезване или отвличания на цивилни, включително журналисти и местни служители, вероятно ще отговарят на тази квалификация.

"Всеки единичен акт на насилие от този тип, извършен като част от такова нападение и със знанието за това би представлявало престъпление срещу човечеството", се казва още в предварителният доклад.

"Докладът документира каталога на безчовечността, извършена от руските сили в Украйна“, посочи посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър. "Това включва доказателства за директно нападение срещу цивилни, атаки срещу медицински заведения, изнасилвания, екзекуции, грабежи и принудително депортиране на цивилни в Русия".