Отговорност на правителството, но и на Народното събрание е да се ускори работата по създаването на нормативна база, която да облекчи набирането на доброволци. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин („БСП за България“) при вчерашното си посещение на ГКПП „Дунав мост“. Граничният пункт е една от точките, на която се издават документи на бягащите от военните действия в Украйна при влизането им в България.
Според Вигенин свързаните с доброволчеството нормативни промени са отдавна чакани. Те трябва да се реализират, за да се облекчи дейността на БЧК. 
„Искам да поздравя БЧК за усилията, които полага през тези седмици. Въпреки трудностите, успяват да осигурят необходимите доброволци“, заяви Вигенин. 
По думите му в Русе има създадена много добра организация по повод на пристигащите у нас украинци и причина за това е отличната координация между областната и общинската управи, като и на останалите отговорни институции.
„Преди всичко у нас от Украйна влизат майки с деца и възрастни хора. Те имат нужда от нашата солидарност и подкрепа. Бих искал да не се правят опити да се създава негативно отношение към тези хора. Те не бягат от добро. Като гостоприемен народ трябва да направим необходимото да се чувстват добре в страната ни“, посочи Вигенин. 
„За БСП предоставянето на оръжие на Украйна е „червена линия“. Има достатъчно страни, които изпращат оръжие. Нека България се фокусира върху това да спасява човешки животи с храни, медикаменти, с друга помощ. Огромното мнозинство от българските граждани не иска България да изпраща оръжие. Солидарността към Украйна не се изразява само в изпращането на оръжие“, заяви още Вигенин.