„Има голям смисъл в подготовката на връзка от Русе до магистрала Хемус“, заяви на пресконференция министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Той сподели, че макар въпросът да не е от неговите правомощия, ще подкрепи проектирането на такъв път, тъй като е важен. Това била и една от темите, по които Вигенин е разговарял с представители на местната власт по време на посещението си в Русе.
„Местната власт ме пощади откъм оплаквания за проблеми в Русе“, заяви шефът на дипломацията след срещата си с областния управител Венцислав Калчев и неговите заместнички Милена Хинкова и Айлян Карамехмедова, както и със зам.-кмета Димитър Наков и с депутатите от БСП Добрин Данев и Екатерина Заякова. Вигенин е провел разговори и с ръководствата на митницата и на Гранична полиция.
По време на срещите си с местни структури, министърът е бил сигнализиран за неплащане на осигуровки на българи, които работят в Румъния. „Ще говоря със социалния министър Хасан Адемов за това нарушаване на трудовото законодателство и ще търсим вариант за сключване на спогодба, която да улеснява работниците зад граница да си търсят правата“, обяви Вигенин.
Преместването на секретариата по трансгранично сътрудничество от Кълъраш в Русе, както и изграждането на втори мост над Дунав и скоростен път до Свиленград са сред останалите проблеми, които местната власт е поставила на Вигенин. Коментирано е и предстоящото откриване на център за управление на риска и територията в града, който ще се реализира по Дунавската стратегия в партньорство с Румъния и германската провинция Ваден-Вюртенберг.
Дипломат №1 се отби в Русе след първото си официално двустранно посещение с румънския си колега Титус Корлъцян, което се проведе в четвъртък. Двамата са обсъдили готовността на България и Румъния да влязат в Шенген. „Очакванията са в края на годината да бъде взето решение за влизане на двете страни по въздушни граници, а на следваща стъпка и със сухопътни“, заяви Вигенин. Уговорено е било и съвместно заседание между българското и румънското правителство в София, което най-вероятно ще се проведе през октомври. Очаква се на срещата да се подпишат различни споразумения и меморандуми между двете страни. Тогава Вигенин обеща да постави и проблемите, които са му поставени от русенската власт.
По време на срещата на външните министри на Румъния и България е дадено и принципно съгласие за изграждане на нови мостове над Дунав, както и създаване на хидроенергийни съоръжения по течението на реката, които ще подобрят корабоплаването.