Боядисването на паметника на Съветската армия е нещо, което не би трябвало да се случва, но не бива случилото се да се драматизира прекалено, заяви в Русе министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Във връзка с искането на Русия да бъдат заловени извършителите, министърът коментира, че ще се срещне с представители на руското посолство. "Ще помислим какви са вариантите да бъде изпълнено тяхното искане да се гарантира, че такива неща няма да се случват в бъдеще. Аз лично не виждам конкретно решение", каза още Вигенин.

Министърът бе категоричен, че страната ни има международни ангажименти да поддържа тези паметници, от които не възнамерява да се отметне. "Не става въпрос за политическа целесъобразност или политически момент. Оскверняването на паметник, независимо дали това изглежда оригинално или не чак толкова, е нещо, което не би следвало да се случва. Аз смятам също обаче, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавни мерки", каза Вигенин. Той коментира и повода за боядисването на паметника в розово – извинение от страна на България за инвазията в Чехословакия.

"Искам да подчертая, че българската държава вече се е извинила за това и не е нужно това да се случва на всяка годишнина. Веднъж направено това извинение, то важи и за следващите години. Държавата ни е преосмислила това, което е станало тогава, и не виждам защо трябва всяка година ние да се обясняваме какво и как се е случило и да се прави всъщност вътрешна политика от този въпрос. Защото за мен това се случи в предните дни", заяви външният министър.

БГНЕС припомня, че на 21 август Паметникът на Съветската армия в София осъмна отново боядисан, този път войниците бяха в розово. Отдолу имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!". Орнаментът от едната страна на паметника беше целият боядисан в розово. На срещуположната страна на паметника само една пушка беше боядисана в розово. На паметника от лицевата му страна в розово пишеше с големи букви: "Прага 68 България, извини се". Над оригиналния надпис, който гласи: "На Съветската армия, освободителка от признателния български народ пишеше: ИЗВИНЕТЕСЕБЕ!!!!!. От двете страни на оригиналния надпис на паметника един път на латиница и веднъж на кирилица пишеше: Прага` 68. Малко в розово бяха покрити и два от венците на алеята преди паметника. По-късно "порозовелият" паметник на Съветската армия в София беше почистен през нощта.

На 21 август се навършиха 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Датата е 21 август 1968 г. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет. Тя започва на 5 януари 1968 г. и продължава до 20 август 1968 г., когато СССР и съюзниците от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната. България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

Дълги години има спорове около този паметник между негови защитници и противници, които настояват за неговото демонтиране. Преди време известният скулптор Александър Дяков предложи неговата трансформация като се изгради купол на църква с ръката на Христос, въздигната към небето. Тази форма трябвало да бъде символ на стремежа към опрощение и нов път.

Дяков подчерта, че не е за разрушаването на паметника, а за неговата трансформация. Фигурите могат да останат в ниското пространство - те са творби на наши големи скулптори, като Любомир Далчев, Иван Фунев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, а художник-график е Борис Ангелушев. Това са типични образци на соцреализма.