Украинските части се подготвят за "последна битка" за контрола върху пристанищния град Мариупол, а руските войски продължават да се прегрупират, като се очакват нови бойни действия на изток. Последните новини от Украйна. 

Боеприпасите на украинските военни в пристанищния град Мариупол са на привършване и днес вероятно ще е последната ни битка, написаха във фейсбук военни от 36-а бригада. Градът е обсаден от руската армия от началото на войната, а превземането му е ключово за Москва, тъй като Русия се стреми да създаде сухопътен коридор между анексирания полуостров Крим и признатите от нея донбаски републики. 

Жертвите на руската офанзива срещу Мариупол може да се окажат десетки хиляди, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение към парламента на Южна Корея. Той поиска от Сеул всякакъв вид военна подкрепа. Зеленски също така предупреди, че Русия струпва десетки хиляди военни в опит да засили офанзивата си в източната част на страната. 

"Не сме готови да се откажем от страната си и вече дадохме много жертви. Ще отстояваме територията си докато можем."

Девет хуманитарни коридора ще бъдат отворени днес от Мариупол и Донецка и Луганска област. Шест допълнителни влакови композиции са в готовност да евакуират цивилни. 

Австрийският канцлер Карл Нехамер пристига на посещение в Москва. Той ще е първият западен лидер, който ще се срещне с руския президент Путин от началото на войната.